ICT sales en marketing vacatures voor heel Nederland
MATCHING TALENTS

Waarom de aanbrengpremie niét werkt

Ingrid Volwater 15-5-2018 13:35
Categorieën: Blogs

€1000,- voor een nieuwe collega. Waarom de aanbrengbonus níét werkt.

Je mag kiezen: een iPad of €1000,-. Als dank voor het voordragen van een nieuwe collega. Win-win, toch? Referral recruitment is het nieuwe toverwoord. Een persoonlijke aanbeveling weegt steeds vaker zwaarder dan een cv. Maar moet je je eigen werknemers wel inzetten als recruiters?


Via via werven kan een snelle en goedkope wervingsstrategie zijn. Toch kun je met het inzetten van deze bonusacties de plank aardig misslaan. Zeker op langere termijn. Over de voors van de nieuwste HR hype is al genoeg gezegd en geschreven, daarom nu maar eens direct door naar de tegens…

Soort zoekt soort

Het is een feit: professionals kennen vooral veel professionals met dezelfde kennis en vaardigheden als zijzelf. Scouten in eigen kring betekent dan ook ‘soort zoekt soort’. Een hele menselijke eigenschap, maar wel een die flink in de weg kan zitten bij het samenstellen van een succesvol team.

Want goed functionerende teams bestaan juist uit mensen die elkaar aanvullen én tegenwicht bieden. Keer op keer blijkt: hoe groter de diversiteit in het team, hoe groter de kans dat het goed werkt.

Een zeventje omringt zich met zesjes

Wie draag je als werknemer voor? Breng je graag iemand naar voren waarvan je weet dat hij/zij beter is dan jij? Of toch liever iemand die nét iets minder presteert? Bij referral recruitment ligt de focus op iemand die ‘binnen de cultuur past’, minder op iemand die vakinhoudelijk de beste is. Johan Cruijff zei: “Een zeventje omringt zich met zesjes, want daar steekt hij gunstig bij af. Maar een negen zoekt altijd een tien. 'Want die is niet bang. Die weet dat hij goed is, en wil alleen maar beter worden.”

De vraag is dus: hoeveel negens werken er in jouw bedrijf?

Een tientje voor een vriendje

De bonus lonkt en smaakt naar meer. Een parttime job als headhunter blijkt opeens een lucratieve business. Het wordt verleidelijk om ook minder bekende kennissen aan te bevelen. Maar het idee dat een goede werknemer een goede kandidaat aandraagt wordt volledig ondermijnd als de aandrager geen betekenisvolle relatie heeft met die persoon.

Minder geloofwaardig

Is de werkelijke motivatie voor het aanbrengen van een nieuwe collega de bonus? Dan is de medewerker die het geld krijgt weinig geloofwaardig. Uit onderzoek van de Universiteit van Gent bleek zelfs dat potentiële sollicitanten die weten dat een organisatie medewerkers beloont voor hun hulp bij het rekruteren zich juist minder aangetrokken voelen tot die organisatie.

De kandidaat

En wat als de kandidaat eigenlijk niet zo gelukkig is in de nieuwe functie? Weggaan betekent gezichtsverlies voor de werknemer én rekruut. Maar ook verlies van de bonus die vaak pas na de proefperiode of zelfs pas na een jaar uitgekeerd wordt. En daar was het nou juist allemaal om te doen, toch?

Komt nog bij dat het voor werknemers vaak frustrerend is als zij kandidaten aandragen die uiteindelijk niet worden aangenomen. Want zij hadden het, als ingewijde, toch moeten kunnen inschatten

Hoe dan wel?

Hoe gemakkelijk het ook lijkt om via personeel zieltjes te winnen, leun niet te veel op referrals. De kans is groot dat dit lucratieve nevenhandeltje van je werknemers het bedrijf juist op torenhoge kosten jaagt. Maar belangrijker, het leidt niet tot waar het allemaal om gaat: de beste kandidaat voor het team vinden.

Kortom, geef werknemers de ruimte om zich te focussen op eigen werkzaamheden zodat ze daarop kunnen scoren. En niet op het binnenslepen van nieuwe collega’s.
blog_image:article_group0_15369316165b9bb72049ece.jpg:end_blog_image

Reageer

Group020 gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close